Pomůckový worskhop


Na začátku března jsem byla v "naší" škole Na rovině v Lázních Bohdaneč na pomůckovém workshopu. Bylo to úžasné, protože jsme tam byly jen čtyři, trvalo to celý den, a v klidu jsme si prošli spoustu pomůcek, se kterými se dá s dětmi pracovat. 

A tak jsem si pomůcky fotila a dělala si k nim poznámky a abych to neměla pořád jen v mobilu, tak si ty nejzajímavější tedy dám sem ;)


Bludiště 

Ideální pomůcka pro trénování jemné motoriky, kamínek zašitý pod šifonem projíždí cestu bludištěm. Doma jsme se inspirovali a manžel klukům ušil bludiště na lentilky :)) Takže narozdíl od toho vyfoceného, které je zašité celé, má násypku na lentilky a výstupní otvor. Sebík, ač sladkomil, si lentilky v klidu z bludiště vyvezl, Maxík, který na sladké moc není, z toho byl tak hin, že lentilku vycucal přes ten šifon :))


Prkýnka 

Tuhle pomůcku se chystám dětem vyrobit, protože je ideální na procvičování tvarů i jemnou motoriku. A přitom je to vlastně pořád hra :)

Logické řady


Číselná řada do dvaceti

Je to sada karet čtyř barev s čísly od 1 do 20. Na začátku se "vyloží" od každé barvy karta s číslem 11 a děti postupně, podle toho, co mají v ruce, karty přikládají, a to jak směrem nahoru, tak směrem dolů. Udělali jsme si doma vlastní karty a kluky to docela bavilo, jen jsem to trošku přešvihla s velikostí těch karet a byla ta řada příliš dlouhá.

Nakupování

Děti dostanou košík s nákupem, k tomu mají kartu s obchodem, kde je napsaná cena a mají za úkol z mincí vyskládat celkovou cenu.

Homemade korálky

V Montessori pedagogice se používají při výuce počítání korálky a takhle se dají nahradit domácí výrobou ze zažehlovacích korálků.
Nás to inspirovalo k tomu, že jsme tak vytvářeli některá písmena. Ale nejspíš si uděláme i ty počítací korálky :)

Matematické řády

Na pochopení principů řádů se v Montessori používá perlový materiál, ten je ale pro nás, abychom ho mohli používat pro více variant, finančně nedostupný. A tak je tohle aspoň malinká alternativa ;) Kartičky pro jednotky, desítky, stovky a tisícovky



Žádné komentáře:

Okomentovat